Dania główne

Schab jagnięcy z grillowanymi warzywami i sosem z jarzębiny oraz miodu pitnego
Składniki:

  Schab:

  • 700 g schabu jagnięcego z kością
  • 80 ml oleju lnianego
  • 10 ml soku z cytryny
  • 100 ml miodu pitnego
  • szałwia
  • rozmaryn
  • cząber
  • 20 ml Roast & Fry DEBIC
  • sól
  • pieprz kolorowy 
     

             Ratatouille:

  • 50 g papryki żółtej
  • 50 g papryki czerwonej
  • 50 g papryki zielonej
  • 40 g bakłażana
  • 40 g cukinii
  • 70 g pomidorów
  • 30 g cebuli czerwonej
  • 10 g cebuli białej
  • 10 g czosnku
  • 30 ml oliwy
  • bazylia
  • tymianek
  • sól
  • pieprz czarny
     

            Ziemniaki grillowane:

  • ziemniaki
  • kminek
  • trawa żubrowa
     

             Sos:

  • 100 ml miodu pitnego
  • 30 g miodu gryczanego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • szczypta chili
  • 60 g konfitury z jarzębiny i jabłek
  • 10 g imbiru
 
Jak to przygotować?

Schab:

Schab jagnięcy oczyszczamy z nadmiaru błon, marynujemy w mieszance ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu, oleju lnianym i miodzie pitnym. Tak zamarynowany schab wkładamy do woreczka i wakujemy. Gotujemy metodą sous vide przez 2 godziny w temperaturze 55 stopni. Następnie wyjmujemy z worka, osuszamy i obsmażamy na klarowanym maśle.


Ratatouille:

Wszystkie składniki (oprócz pomidorów) kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem. Chwilę dusimy, ważne abby warzywa były chrupkie.


Ziemniaki grillowane:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w wodzie z kminkiem i trawą żybrową. Po ugotowaniu kroimy w plastry i grillujemy.


Sos z miodu pitnego i jarzębiny:

Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy konfiturę jarzębinową, rozmaryn, posiekany imbir i szczyptę chili, dolewamy miód pitny i gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje. 


Danie dekorujemy mikro ziołami.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij