Dania główne

Pierś z kaczki supreme z pomarańczową polentą i sosem agrestowo-morelowym
Składniki:

Pierś z kaczki:
• Pierś z kaczki supreme 1 szt.
• Majeranek – do przyprawienia
• Sól, pieprz – do przyprawienia
• Czosnek 1 ząbek

Polenta:
• Polenta 250 ml
• Woda 500 ml
• Skórka z pomarańczy – do smaku

Sos agrestowo-morelowy:
• Agrest 30 g
• Syrop klonowy 20 ml
• Purée morelowe Ponthier 70 ml
• Masło zimne 40 g

Galaretka wiśniowa:
• Agar 1 g
• Purée wiśniowe Ponthier 100 ml

Kawior malinowy:
• Agar 1 g
• Purée malinowe Ponthier 100 ml
• Olej zimny 200 ml

Piana z mango:
• Purée z mango Ponthier 20 ml
• Mleko 100 ml
• Lecytyna 10 g

Jak to przygotować?

Pierś z kaczki:
Pierś dopraw majerankiem, solą, pieprzem, czosnkiem. Obsmaż skórą od zimnej patelni, następnie upiecz w piecu w temp. 190oC przez ok. 7 min. Wyłóż pierś na deskę, aby odpoczęła i była różowa w środku.

Polenta:
Wodę zagotuj ze skórką z pomarańczy. Wsyp polentę, zamieszaj, wylej na blaszkę na wys. 2 cm i schłodź.

Sos agrestowo-morelowy:
Syrop klonowy wlej na patelnię, dodaj agrest i purée morelowe. Zredukuj do konsystencji sosu, dodając na końcu zimne masło do zagęszczenia. Dopraw solą i pieprzem.

Galaretka wiśniowa:
Z purée wiśniowego i Agaru zrób galaretkę.

Kawior malinowy:
Z purée malinowego i Agaru zrób kawior, wkrapiając go do zimnego oleju.

Piana z mango:
Mleko zmiksuj z Lecytyną i purée z mango, podgrzej do 57oC, po czym zblenduj do napowietrzenia.

Sposób podania:
Ułóż wszystko na talerzu.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij