Dania główne

Burger z szarpaną kaczką, konfiturą z czerwonej cebuli i frytkami z batata
Składniki:

Szarpana kaczka:
• Udko z kaczki 1 szt.
• Olej – do konfitowania
• Tymianek 1 gałązka
• Czosnek 3 ząbki
• Rozmaryn 1 gałązka
• Kora cynamonu 1 szt.
• Anyż gwiazdkowy 1 szt.
• Sól, pieprz – do smaku
• Sos teriyaki 60 ml
• Pomidorki cherry 60 g
• Kolendra świeża – do smaku

Konfitura z czerwonej cebuli:
• Czerwona cebula 1 szt.
• Brązowy cukier 1 łyżka
• Wino czerwone 50 ml
• Powidła śliwkowe 1 łyżka
• Mięta świeża 10 listków
• Sól, pieprz – do smaku

Chutney pomarańczowo-pomidorowo-imbirowy:
• Imbir świeży 40 g
• Pomarańcza 1 szt.
• Pomidory pelati 100 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Sos tabasco – do smaku

Pozostałe składniki:
• Bułka z sezamem 1 szt.
• Pomidor świeży 3 plastry
• Ogórek kanapkowy 3 plastry
• Sałata rzymska baby 4 liście
• Frytki z batata 100 g
• Kąski serowe cheddar 3 szt.

Jak to przygotować?

Szarpana kaczka:
Udko z kaczki zalej olejem, dodaj przyprawy (tymianek, czosnek, rozmaryn, korę cynamonu, anyż, sól i pieprz). Udko konfituj w piecu przez ok. 3 godz. w temp. 120-130oC. Skonfitowane mięso wystudź, obierz i poszarp. Dodaj sos teriyaki, pomidorki cherry, kolendrę i wymieszaj.

Konfitura z czerwonej cebuli:
Cebulę pokrój w pióra, podsmaż na maśle, dodając cukier. Podlej winem, dodaj powidła śliwkowe i duś do miękkości. Na koniec dodaj świeżą miętę, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chutney pomarańczowo-pomidorowo-imbirowy:
Imbir podsmaż na maśle, dodaj filety z pomarańczy i pomidory pelati. Duś do odparowania wody, aby powstał chutney. Dopraw solą, pieprzem i sosem tabasco.

Sposób podania:
Kąski serowe i frytki z batata usmaż we fryturze, bułkę przyrumień na grillu. Z szarpanej kaczki, konfitury, pomidora, ogórka, sałaty i bułki złóż burgera. W miseczce wyłóż chutney, a obok burgera kąski serowe i frytki.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij