Dania główne

Łosoś w kruszonce pistacjowo-musztardowej z gniecionymi ziemniakami z kwaśną śmietaną
Składniki:

Łosoś w kruszonce:
• Łosoś filet 1/2 szt.
• Sól morska, pieprz cytrynowy – do smaku
• Orzechy laskowe 50 g
• Orzechy włoskie 50 g
• Bułka tarta 250 g
• Masło 250 g
• Pistacje 30 g
• Musztarda francuska z gorczycą 100 g
• Natka pietruszki 30 g
• Crutomat 20 g

Pozostałe składniki:
• Ziemniaki 300 g
• Kwaśna śmietana 100 ml
• Sól, pieprz – do smaku
• Limonka 1 szt.
• Szalotka 30 g
• Wino białe 50 ml
• Szyjki rakowe 150 g
• Śmietana 20% 200 ml

Jak to przygotować?

Ryba:
Orzechy laskowe i włoskie pokrusz. Bułkę tartą, masło, pistacje, musztardę francuską, natkę pietruszki, Crutomat i wcześniej pokruszone orzechy wymieszaj na jednolitą masę. Zwiń w rulon i schłodź w lodówce przez ok. 30 min. Łososia przypraw solą i pieprzem cytrynowym. Kruszonkę pokrój w cienkie plastry i obłóż nimi łososia. Filet z kruszonką zapiecz w piecu w temp. 190℃ przez 12 min. tak, aby łosoś pozostał soczysty w środku.

Pozostałe składniki:
Ziemniaki ugotuj, ugnieć tłuczkiem, dodaj do nich kwaśną śmietanę, sól i pieprz. Limonkę przekrój na pół i zgrilluj. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na maśle. Podlej winem, odparuj, dodaj szyjki rakowe, śmietanę i zredukuj do konsystencji sosu.

Sposób podania:
Ułóż na desce, udekoruj koprem i grillowana limonką.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij