Dania główne

Konfitowane udko z kaczki z czerwoną kapustą, kluskami śląskimi, karmelizowaną gruszką baby
Składniki:

Konfitowane udko z kaczki:
• Udko z kaczki 1 szt.
• Olej – do konfitowania
• Tymianek 1 gałązka
• Czosnek 3 ząbki
• Rozmaryn 1 gałązka
• Kora cynamonu 1 szt.
• Anyż gwiazdkowy 1 szt.
• Sól, pieprz – do smaku

Kluski śląskie:
• Kluski śląskie 5 szt.
• Masło 40 g
• Bułka tarta 30 g

Sos z czarnego bzu:
• Sos demi-glace 50 ml
• Purée z czarnej porzeczki Ponthier 20 ml
• Pasta z czarnego bzu 10 g
• Masło 40 g

Pozostałe składniki:
• Kotleciki z czerwonej kapusty Bonduelle 3 szt.
• Wino czerwone 30 ml
• Żurawina 20 g
• Gruszka baby 1 szt.
• Miód 20 g

Jak to przygotować?

Konfitowane udko z kaczki:
Udko z kaczki zalej olejem, dodaj przyprawy (tymianek, czosnek, rozmaryn, kora cynamonu, anyż, sól i pieprz). Udko konfituj w piecu przez ok. 3 godz. w temp. 120-130℃. Wyjmij z oleju i zapiecz na złoty kolor.

Kluski śląskie:
Kluski śląskie ugotuj, a następnie podsmaż na maśle, dodając tartą bułkę.

Sos z czarnego bzu:
Podgrzej sos demi-glace z purée z czarnej porzeczki i pastą z czarnego bzu, zredukuj. Dodaj zimne masło do zagęszczenia.

Sposób podania:
Kotleciki podsmaż na patelni, dodając wino i żurawinę. Gruszkę baby skarmelizuj na miodzie. Wszystkie elementy ułóż na talerzu.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij