• Gęś noga 1 szt.
• Sól, pieprz – do smaku
• Czosnek 2 ząbki
• Natka pietruszki 1 pęczek
• Seler 1 szt.
• Mleko 100 ml
• Masło 1 mała kostka
• Por baby 1 szt.
• Glony nori 1 płat
• Sól w płatkach 1 szczypta
• Maślanka 100 ml
• Mikropor 1 op.
osoby
• Gęś noga 1 szt.
• Sól, pieprz – do smaku
• Czosnek 2 ząbki
• Natka pietruszki 1 pęczek
• Seler 1 szt.
• Mleko 100 ml
• Masło 1 mała kostka
• Por baby 1 szt.
• Glony nori 1 płat
• Sól w płatkach 1 szczypta
• Maślanka 100 ml
• Mikropor 1 op.
Wytrybuj nogę z gęsi, rozłóż płasko skórą do deski, dopraw solą, pieprzem i zblendowaną z czosnkiem natką pietruszki. Zwiń w roladę. Gotuj w worku vacuum w temp. 76oC przez 12 godz.
Selera ugotuj w mleku i zrób z niego purée, dodając masło i sól.
Pora konfituj w maśle do miękkości. Glony nori smaż na głębokim tłuszczu, aż będą chrupiące, następnie posyp solą w płatkach. Maślankę dopraw solą.
Sposób podania:
Ugotowaną nogę gęsi zrumień na patelni i przetnij na pół. Na talerz wyłóż maślankę, purée z selera, nogę z gęsi, udekoruj mikroporem i chipsem z nori.