Dania główne

Porcja dla...
10
osób
Śledź z purée ziemniaczanym i groszkiem
Składniki:

• Śledź 1,2 kg
• Cebula 500 g
• Ogórek konserwowy 200 g
• Jabłko 200 g
• Kwaśna śmietana 300 g
• Majonez 100 g
• Ocet – do smaku
• Cukier – do smaku
• Ziemniaki 1,5 kg
• Masło 200 g
• Śmietana 100 g
• Groszek zielony 800 g
• Cukinia 300 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Siano z pora – do dekoracji

Jak to przygotować?

Cebulę pokrój w piórka, delikatnie posól i dodaj pokrojonego w paski ogórka i jabłko. Dodaj kwaśną śmietanę i majonez, dopraw octem i cukrem do smaku. Wymieszaj. Śledzia pokrój w paski, ułóż na talerzu. Obok ułóż przygotowaną wcześniej cebulę ze śmietaną. Przygotuj purée ziemniaczane: ugotuj ziemniaki, zmieszaj z śmietaną i masłem. Na talerz wyłóż groszek podsmażony z cukinią, doprawiony solą i pieprzem, udekoruj sianem z pora.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij