Dania główne

Sandacz po polsku z ziemniakami i purée brokułowym
Składniki:

• Sandacz filet 1,5 kg
• Ziemniaki 1,5 kg
• Masło 200 g
• Pieczarka świeża 400 g
• Cebula 200 g
• Jajko 5 szt.
• Brokuły 600 g
• Kozi ser 150 g
• Mleko 100 ml
• Pietruszka natka 1 pęczek

Jak to przygotować?

Sandacza dopraw solą i pieprzem, a następnie upiecz w piecu w temp. 150oC przez ok. 6 minut. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojone na ćwiartki pieczarki i razem podsmaż. Na koniec dodaj ugotowane i pokrojone w cząstki jajko oraz posiekaną natkę pietruszki.

Ziemniaki ugotuj i przyrządź z masłem na aksamitne purée.

Brokuł ugotuj w mleku z kozim serem, a następnie zmiksuj i przetrzyj przez sito. 

Sposób podania:
Przyrządzonego sandacza ułóż na purée ziemniaczanym. Na rybie ułóż pieczarki z jajkiem, a obok purée z brokuła.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij