Dania główne

Stek z miecznika z purée z batatów i pieczoną minimarchewką
Składniki:

Miecznik:
• Stek z miecznika 10 szt. po 150 g
• Natka pietruszki 50 g
• Panko 100 g
• Masło 50 g

Purée z batatów:
• Bataty 1 kg
• Masło 150 g
• Śmietana 150 g

Purée z groszku:
• Zielony groszek 150 g
• Sól – do smaku

Warzywa:
• Minimarchew 10 szt.
• Ziemniak 10 szt.

Dodatki:
• Bisque z homara 150 g
• Bób – do dekoracji
• Grzyby shimeji – do dekoracji

Jak to przygotować?

Miecznik:
Steki z miecznika obsmaż z dwóch stron. Przygotuj ziołową kruszonkę: natkę pietruszki, panko i masło blendujemy w Thermomixie do uzyskania pożądanej tekstury. Na stek z miecznika wyłóż kruszonkę i zapiecz w temp. 180oC przez 2 min. 

Purée z batatów:
Batata obierz i pokrój w kostkę. Upiecz w 150oC przez ok. 30 min. Po upieczeniu zmiksuj z masłem i śmietaną. Przetrzyj przez sito, dopraw solą. 

Purée z groszku:
Groszek ugotuj przez 2 min. w osolonym wrzątku. Następnie zmiksuj z odrobiną wody z gotowania. Przetrzyj przez sito, dopraw do smaku solą. 

Warzywa:
Minimarchew i ziemniaki obgotuj we wrzątku. Po obgotowaniu marchew opal, a ziemniaki obsmaż na maśle klarowanym. 

Sposób podania:
Na talerz wyłóż purée z batatów i groszku, następnie stek z miecznika, marchew, ziemniaka, sos bisque, bób i grzyby shimeji.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij