Dania główne

Porcja dla...
10
osób
Risotto z czarnego ryżu ze smażonym sandaczem
Składniki:

• Sandacz filet 1,5 kg
• Masło 100 g
• Tymianek 10 gałązek
• Szalotka 80 g
• Oliwa z oliwek 100 ml
• Czarny ryż 500 g
• Wino białe 100 ml
• Bulion warzywny 200 ml
• Masło – do konsystencji
• Mikrozioła – do dekoracji
• Grzyby enoki – do dekoracji
• Grzyby shimeji – do dekoracji
• Kwiaty jadalne – do dekoracji
• Pecorino romano – do smaku

Jak to przygotować?

Wyporcjowanego sandacza obsmaż od strony skóry, po przewróceniu dodaj masło i tymianek, obsmaż przez chwilę. 

Posiekaną szalotkę obsmaż na oliwie z oliwek, dodaj ryż, przesmaż przez ok. 1 min., podlej białym winem. Całość odparuj, a następnie dodaj kolejne porcje bulionu. Pod koniec dodaj masło dla uzyskania kremowej konsystencji. 

Sposób podania:
Na talerz wyłóż risotto, udekoruj mikroziołami, grzybami i kwiatami. Na koniec wyłóż rybę i wykończ serem pecorino romano.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij