Dania główne

Pulpeciki z sarny z gnocchi i dynią
Składniki:

Pulpeciki z sarny:
• Gulasz z sarny 1,5 kg
• Cebula 300 g
• Czosnek 2 ząbki
• Olej uniwersalny Yes Chef 40 ml
• Bułka pszenna 150 g
• Jaja 2 szt.
• Mleko – do namoczenia bułki
• Sól, pieprz czarny grys – do smaku

Sos:
• Sos hiszpański Oscar 1 l
• Szalotka 2 szt.
• Czosnek 3 ząbki
• Wino czerwone Ananto 150 ml
• Podgrzybek suszony Forrest 20 g
• Tymianek świeży kilka gałązek
• Masło 30 g – do smażenia
• Masło 200 g – do zagęszczenia sosu
• Sól, pieprz – do smaku

Dynia:
• Dynia piżmowa 2 szt.

Brukselka:
• Brukselka 500 g
• Winegret 50 ml

Gnocchi:
• Gnocchi Schne Frost 1,5 kg

Dekoracje:
• Borowik Forrest
• Groszek
• Orzechy laskowe
• Parmezan
• Pieprz czarny

Jak to przygotować?

Pulpeciki:
Mięso zmiel razem z namoczoną wcześniej w mleku bułką. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oleju z czosnkiem, dodaj do mięsa. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem i uformuj małe kulki. Rozłóż pulpeciki na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w temp. 180°C przez ok. 7 min.

Sos:
Na maśle przesmaż szalotkę i czosnek, dodaj wino, zredukuj. Do rondla dodaj sos hiszpański i grzyby, gotuj całość na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Pod koniec gotowania dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem sos zagęść zimnym masłem.

Dynia:
Dynię piżmową piecz w piecu rozgrzanym do temp. 180°C przez ok. 30 min. Po wystudzeniu przekrój ją wzdłuż na pół i wydrąż z miąższu kulki.

Brukselka:
Brukselkę wylistkuj, następnie zblanszuj i zahartuj w wodzie z lodem. Przed podaniem osusz na ręczniku papierowym i dodaj sos winegret.

Gnocchi:
Gnocchi wrzuć do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj od momentu wypłynięcia.

Sposób podania:
Gnocchi razem z pulpecikami z sarny serwuj porcjowo z patelni: na patelnię wlej część sosu, dodaj pulpeciki, zagotuj. Dodaj gnocchi i kulki z dyni, a następnie zagęść sos zimnym masłem. Możesz również przed wydaniem posypać danie parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość udekoruj groszkiem, marynowaną brukselką, prażonymi orzechami laskowymi i smażonym borowikiem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij