Dania główne

Porcja dla...
4
osób
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z boczkiem i smażonymi ziemniakami
Składniki:

• Polędwiczka wieprzowa 600 g
• Czosnek 6 ząbków
• Olej z pestek winogron 100 g
• Chrzan 100 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Ciasto francuskie 200 g
• Boczek 200 g
• Jajko 1 szt.
• Ziemniaki 600 g
• Cebula 100 g
• Rozmaryn – do smaku
• Pomidorki koktajlowe 100 g
• Szpinak 200 g
• Śmietanka NaBiało 20% 100 ml

Jak to przygotować?

Mięso oczyść i obsmaż. Zmiksuj 2 ząbki czosnku z chrzanem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Rozwałkuj cienko ciasto francuskie, posmaruj masą z chrzanu i czosnku. Połóż na to plastry boczku i polędwiczkę. Całość zawiń w roladę i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca rozgrzanego do temp. 180oC na ok. 20 min. Ziemniaki pokrój w grube plastry i ugotuj do miękkości. Gdy ostygną, obsmaż je z 2 ząbkami czosnku, cebulą posiekaną w kostkę i rozmarynem. Pomidorki przekrój na pół.

Po upieczeniu polędwiczkę odłóż na 5 min., by „odpoczęła”. Po tym czasie pokrój ją na mniejsze kawałki (ok. 3 cm). Obsmażone ziemniaki z czosnkiem i cebulą dopraw do smaku, a następnie wymieszaj ze szpinakiem i pomidorkami, podlewając śmietanką. Ziemniaki ze szpinakiem ułóż na spodzie talerza, a na górę połóż kawałki mięsa w cieście.

W przepisie sprawdzi się także polędwica wołowa. Ten rodzaj mięsa potrzebuje jednak dłuższego czasu pieczenia – ok. 30-40 min.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij