Dania główne

Porcja dla...
4
osób
Schab w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami z gratin ziemniaczanym
Składniki:

• Schab 800 g
• Sól, pieprz, cukier – do smaku
• Olej 100 ml
• Cebula 100 g
• Czosnek 50 g
• Masło 100 g
• Pulpa pomidorowa 500 ml
• Pomidory suszone 100 g
• Mozzarella w kulkach 2 szt.
• Gratin ziemniaczany 4 szt.

Jak to przygotować?

Schab wyporcjuj na kawałki po ok. 100 g (powinno wyjść 8 porcji). Przypraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Przygotuj sos pomidorowy – podsmaż na maśle pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj pulpę pomidorową oraz pokrojone suszone pomidory. Gotuj całość przez ok. 20 min. Przypraw solą, pieprzem, cukrem (możesz też dodać ostre przyprawy, jak chilli czy sos Tabasco). Gotowym sosem zalej schab. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę i posyp nią schab w sosie. Całość zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC przez ok. 20-25 min. W międzyczasie upiecz gratin ziemniaczane: również ok. 20-25 min w temp. 180oC.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij