• Schab 800 g
• Sól, pieprz, cukier – do smaku
• Olej 100 ml
• Cebula 100 g
• Czosnek 50 g
• Masło 100 g
• Pulpa pomidorowa 500 ml
• Pomidory suszone 100 g
• Mozzarella w kulkach 2 szt.
• Gratin ziemniaczany 4 szt.
• Schab 800 g
• Sól, pieprz, cukier – do smaku
• Olej 100 ml
• Cebula 100 g
• Czosnek 50 g
• Masło 100 g
• Pulpa pomidorowa 500 ml
• Pomidory suszone 100 g
• Mozzarella w kulkach 2 szt.
• Gratin ziemniaczany 4 szt.
Schab wyporcjuj na kawałki po ok. 100 g (powinno wyjść 8 porcji). Przypraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Przygotuj sos pomidorowy – podsmaż na maśle pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj pulpę pomidorową oraz pokrojone suszone pomidory. Gotuj całość przez ok. 20 min. Przypraw solą, pieprzem, cukrem (możesz też dodać ostre przyprawy, jak chilli czy sos Tabasco). Gotowym sosem zalej schab. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę i posyp nią schab w sosie. Całość zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC przez ok. 20-25 min. W międzyczasie upiecz gratin ziemniaczane: również ok. 20-25 min w temp. 180oC.