Dania główne

Porcja dla...
4
osób
Polędwiczka wieprzowa z czerwoną kapustą i plackami ziemniaczanymi
Składniki:

• Polędwiczka wieprzowa 800 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Masło 100 g
• Kapusta czerwona 600 g
• Placki ziemniaczane 12 szt.
• Olej 100 ml

Jak to przygotować?

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie dania, rozmroź kapustę – najlepiej dzień wcześniej.

Obierz polędwiczkę wieprzową, zdejmij błonę i wyporcjuj na porcje po ok. 200 g. Na rozgrzanej patelni obsmaż polędwiczkę z każdej strony, uprzednio przyprawiając ją solą oraz pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj masło na patelnię i polewaj nim polędwiczkę. Po obsmażeniu włóż polędwiczkę do pieca rozgrzanego do temp. 180oC na ok. 8 min., by pozostała soczysta. Rozmrożoną kapustę podgrzej w garnku i dopraw solą i pieprzem (do kapusty będą pasowały również miód, cukier i ocet balsamiczny).

Placki ziemniaczane obsmaż na rozgrzanej patelni na oleju lub usmaż we frytkownicy.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij