Dania główne

Porcja dla...
4-5
osób
Makaron z serem pleśniowym, szynką dojrzewającą, orzechami i szpinakiem
Składniki:

• Orzechy włoskie 50 g
• Masło 30 g
• Szynka dojrzewająca 100 g
• Wino białe wytrawne 50 ml
• Pomidory suszone 50 g
• Śmietanka 300 ml
• Ser pleśniowy 150 g
• Tagliatelle lub inny makaron 400 g
• Szpinak 150 g
• Ser Emilgrana 20 g
• Pomidorki cherry kilka sztuk

Jak to przygotować?

Na suchej patelni upraż orzechy. Dodaj masło. Wrzuć pokrojoną w paski szynkę, chwilę smaż. Dodaj białe wino i suszone pomidory, zredukuj. Wlej śmietanę, zagotuj. Dodaj pokruszony ser pleśniowy. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, dodaj makaron ugotowany al dente i szpinak. Wymieszaj.

Na talerz wyłóż makaron, posyp startym serem Emilgrana. Udekoruj pomidorkami.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij