Dania główne

Porcja dla...
4-5
osób
Smażony filet z łososia podany z ziemniakami, szpinakiem i marchewką z sosem „beurre blanc”
Składniki:

Ryba:
• Filet z łososia 600 g
• Sól 50 g
• Cukier 1 łyżeczka
• Woda 1 litr
• Masło 50 g

Purée ziemniaczane:
• Purée ziemniaczane 400 g
• Masło 50 g
• Mleko – do zagęszczenia

Sos „beurre blanc”:
• Szalotka lub biała cebula posiekana 50 g
• Bulion rybny lub warzywny 100 ml
• Wino 500 ml
• Ocet jabłkowy lub winny 25 ml
• Masło 100 g
• Koperek – do smaku
• Sól, pieprz – do smaku

Dekoracje:
• Marchewka 3 szt.
• Czosnek 3 ząbki
• Masło 30 g
• Szpinak świeży 200 g
• Sól, pieprz – do smaku

Jak to przygotować?

Ryba:

Przygotuj lekko słoną zalewę z soli i cukru. Pokrój łososia w porcje, włóż do zalewy na ok. 1-2 godz. Wyjmij rybę z zalewy, dokładnie opłucz, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzej masło. Smaż łososia na patelni na dużym ogniu przez ok. 1 min. – polewaj rybę masłem, na którym się smaży. Po ok. 2 min. zmniejsz ogień i przewróć rybę na drugą stronę. Smaż łososia przez kolejne 2-3 min., ciągle polewając masłem.

Purée ziemniaczane:

Ziemniaki włóż do rondla, dodaj masło i mleko. Podgrzewaj do uzyskania temp. 100oC i mieszaj jednocześnie. Dopraw solą i pieprzem.

Sos „beurre blanc”:

Zagotuj cebulę w bulionie, winie i occie, aż pozostanie ok. 50 ml płynu. Dodaj masło i rozmieszaj rózgą na bardzo małym ogniu. Dodaj koperek. Dopraw solą i pieprzem.

Marchew obierz, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pod kątem, aby uzyskać długie półplastry. Zblanszuj w lekko posolonej wodzie. Czosnek przesmaż na maśle, dodaj zblanszowaną marchewkę i wrzuć szpinak. Smaż bardzo krótko i na dużym ogniu. Na talerzu ułóż purée z ziemniaków i łososia, obok połóż szpinak z marchewką. Na koniec dodaj sos. 

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij