Ryba:
Przygotuj lekko słoną zalewę z soli i cukru. Pokrój łososia w porcje, włóż do zalewy na ok. 1-2 godz. Wyjmij rybę z zalewy, dokładnie opłucz, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzej masło. Smaż łososia na patelni na dużym ogniu przez ok. 1 min. – polewaj rybę masłem, na którym się smaży. Po ok. 2 min. zmniejsz ogień i przewróć rybę na drugą stronę. Smaż łososia przez kolejne 2-3 min., ciągle polewając masłem.
Purée ziemniaczane:
Ziemniaki włóż do rondla, dodaj masło i mleko. Podgrzewaj do uzyskania temp. 100oC i mieszaj jednocześnie. Dopraw solą i pieprzem.
Sos „beurre blanc”:
Zagotuj cebulę w bulionie, winie i occie, aż pozostanie ok. 50 ml płynu. Dodaj masło i rozmieszaj rózgą na bardzo małym ogniu. Dodaj koperek. Dopraw solą i pieprzem.
Marchew obierz, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pod kątem, aby uzyskać długie półplastry. Zblanszuj w lekko posolonej wodzie. Czosnek przesmaż na maśle, dodaj zblanszowaną marchewkę i wrzuć szpinak. Smaż bardzo krótko i na dużym ogniu. Na talerzu ułóż purée z ziemniaków i łososia, obok połóż szpinak z marchewką. Na koniec dodaj sos.