• Polędwiczka wieprzowa 1,2 kg
• Borowik kostka 600 g
• Cebula 200 gSzpinak mrożony 1 kg
• Pomidory suszone 200 g
• Śmietana kwaśna 400 g
• Masło 150 g
• Czosnek 3 ząbki
• Polędwiczka wieprzowa 1,2 kg
• Borowik kostka 600 g
• Cebula 200 gSzpinak mrożony 1 kg
• Pomidory suszone 200 g
• Śmietana kwaśna 400 g
• Masło 150 g
• Czosnek 3 ząbki
Polędwiczkę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni ok 5 minut i odstawiamy.
Sos borowikowy: 100 g cebuli kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zarumieni dodajemy borowiki i na koniec podlewamy 200 ml śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli mamy możemy dodać świeży tymianek.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy obsmażoną polędwiczkę i dusimy razem ok 15 minut.
Szpinak: pozostałą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pomidory suszone. Następnie dodajemy pokrojony w plastry czosnek i razem smażymy ok 3 minut. Dodajemy rozmrożony szpinak i na koniec dodajemy resztę śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowane mięso możemy również podać z kaszą lub makaronem.