Dania główne

Porcja dla...
5
osób
Polędwiczka w sosie borowikowym ze szpinakiem
Składniki:

• Polędwiczka  wieprzowa 1,2 kg
• Borowik kostka 600 g
• Cebula  200 gSzpinak mrożony  1 kg
• Pomidory suszone 200 g
• Śmietana kwaśna 400 g
• Masło 150 g
• Czosnek 3 ząbki

Jak to przygotować?

Polędwiczkę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni ok 5 minut i odstawiamy.

Sos borowikowy: 100 g cebuli kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zarumieni dodajemy borowiki i na koniec podlewamy 200 ml śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli mamy możemy dodać świeży tymianek.

 Do tak przygotowanego sosu dodajemy obsmażoną polędwiczkę i dusimy razem ok 15 minut.

Szpinak: pozostałą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pomidory suszone.  Następnie dodajemy pokrojony w plastry czosnek i razem smażymy ok 3 minut. Dodajemy rozmrożony szpinak i na koniec dodajemy resztę śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowane mięso możemy również podać z kaszą lub makaronem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij