Ziemniaki pokój w cienkie plastry. Łopatkę zmiel, dodając przysmażoną 1 cebulę i czosnek. Połącz łopatkę z wołowiną, przypraw solą, pieprzem, kuminem, papryką curry i kurkumą. Brokuł i kalafior pokrój na małe różyczki, marchew i cukinię w półksiężyce, a pieczarki w ćwiartki. Cukinię i pieczarki podsmaż na oleju, dodając pokrojoną w plastry papryczkę chilli, 1 cebulę w pióra i przypraw solą, pierzem, curry i kurkumą. Pozostałe przygotowane wcześniej warzywa obgotuj w osolonym wrzątku przez 4 min.
Beszamel:
Rozpuść masło na małym ogniu, dodaj mąkę, mieszaj rózgą do jednolitej konsystencji, następnie dodawaj powoli mleko i doprowadź do zgęstnienia (konsystencja płynnego miodu). Dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem i koniecznie gałką muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego daj odrobinę sosu beszamelowego. Na sosie ułóż ziemniaki i kolejno: warzywa, pieczarki, farsz mięsny, mozzarellę, beszamel, mięso, ziemniaki, beszamel, mozzarella. Tak przygotowaną warstwowo zapiekankę wstaw do pieca (termoobieg) rozgrzanego do temp. 160oC na 40 min. Po upieczeniu posyp posiekanym szczypiorkiem.
Możliwa jest również opcja wegańską – mięso można zastąpić warzywami w tych samych przyprawach, mleko mlekiem sojowym, masło tłuszczem kokosowym, a mozzarellę tofu.