Dania główne

Porcja dla...
5
osób
Noga z kaczki z sosem jabłkowym, kaszą bulgur i buraczaną sałatką
Składniki:

• Cebula 300 g
• Jabłko prażone 400 g
• Koncentrat z czerwonego wina 100 g
• Sól, pieprz, cukier – do smaku
• Noga kacza 1 kg
• Kasza bulgur 500 g
• Olej 100 ml
• Buraki kulki 1 słoik
• Ocet orzechowy 20 ml

Jak to przygotować?

Przygotuj sos do kaczki: podsmaż 200 g cebuli, dodaj 300 g jabłka prażonego i redukcję czerwonego wina, podlej ok. 1 l wody. Dopraw solą i pieprzem.

Kaczkę ułóż na blaszce i zalej wcześniej przygotowanym sosem. Upiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 140oC przez ok 2,5 godz. Po upieczeniu kaczkę wyciągnij, a sos zmiksuj.

Pokrój w kostkę 50 g cebuli i podsmaż na oleju. Dodaj kaszę bulgur i podlej wodą – gotuj jak risotto (gdy woda odparuje dodaj kolejną część). Po ok. 6 min. gotowania odstaw i przykryj garnek na 15 min., wówczas kasza dojdzie do odpowiedniej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj sałatkę z buraków: buraki odcedź i pokrój w plastry, dodaj 50 g cebuli i 100 g jabłka prażonego, dopraw solą, cukrem i octem orzechowym do smaku.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij