Dania główne

Red Snapper w aromacie podwędzanej pomarańczy i kawy
Składniki:

Red Snapper:
• Filet z ryby Red Snapper 150 g
• Sól aromatyzowana pomarańczą i dymem Raps 2 g
• Kawa w ziarnach 5 g
• Oliwa z oliwek 10 ml
• Pieprz - do smaku
• Cukier - do smaku

Warzywa:
• Purée z czosnku Bresc 1 łyżka
• Zielony groszek Cook Basic 50 g
• Szparagi Oerlemans 150 g
• Masło 20 g
• Pesto bazyliowe Ginos 30 g
• Sól - do smaku
• Pieprz - do smaku

Purée:
• Purée z ziemniaków Farm Frites 60 g
• Masło 20 g
• Śmietana Prima Blanca 40% Debic 20 ml
• Sól - do smaku
• Pieprz - do smaku

Rydze:
• Rydz Oerlemans 2 szt.
• Masło 10 g
• Purée z szalotki Bresc 5 g
• Sól - do smaku
• Pieprz - do smaku

Sos:
• Białe wytrawne wino Ananto 20 ml
• Sok z cytryny 10 ml
• Śmietana Prima Blanca 40% Debic 100 ml
• Liofilizowany zielony pieprz Raps 0,5 g
• Sól - do smaku
• Cukier - do smaku

Jak to przygotować?

Filet ryby pokrój na porcje ok. 150 g. Ziarna kawy rozkrusz i dodaj aromatyzowaną sól, wymieszaj z oliwą z oliwek z dodatkiem pieprzu oraz odrobiną cukru. Rybę włóż do przygotowanej marynaty na ok. 2 godz. Przygotuj arkusz papieru do gotowania SAGA i ułóż na nim filet Red Snappera, z papieru uformuj sakiewkę, następnie wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temp. 120°C na 20 min.

Przygotuj arkusz papieru do gotowania SAGA, ułóż na nim czosnek, szparagi oraz groszek, dodając masło, pesto, sól i pieprz. Z papieru uformuj szczelnie zamkniętą sakiewkę, następnie wstaw ją do garnka z gotującą wodą na ok. 3 minuty.

Do gotowego purée z ziemniaków dodaj masło i śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Podczas podgrzewania często mieszaj.

Na arkuszu papieru do gotowania SAGA ułóż namoczone wcześniej rydze, szalotkę i masło, dopraw je solą i pieprzem. Z papieru uformuj łódkę i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C na ok. 15 min.

Do garnka wlej wino oraz sok z cytryny i gotuj do momentu odparowania połowy płynu, następnie dodaj śmietanę i gotuj na małym ogniu ok. 5 min. Całość dopraw solą, cukrem i zielonym pieprzem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij