Dania główne

Red Snapper w aromacie podwędzanej pomarańczy i kawy
Składniki:

1. Red Snapper

  • 150 g filetu z Red Snapper
  • 2 g soli aromatyzowanej pomarańczą i dymem RAPS
  • 5 g kawy w ziarnach
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • pieprz
  • cukier

2. Warzywa

  • 1 łyżka puree z czosnku BRESC
  • 50 g zielonego groszku COOK BASIC
  • 150 g szparagów OERLEMANS
  • 20 g masła 
  • 30 g pesto bazyliowego GINOS
  • sól
  • pieprz

3. Puree

  • 60 g ziemniaków puree FARM FRITES
  • 20 g masła 
  • 20 ml śmietany Prima Blanca 40% DEBIC
  • sól
  • pieprz

4. Rydze

  • 2 rydze OERLEMANS
  • 10 g masła
  • 5 g puree z szalotki BRESC
  • sól
  • pieprz

5. Sos

  • 20 ml białego wytrawnego wina ANANTO
  • 10 ml soku z cytryny
  • 100 ml śmietany Prima Blanca 40% DEBIC
  • 0,5 g liofilizowanego zielonego pieprzu RAPS
  • sól
  • cukier
Jak to przygotować?

Filet ryby wykroić na porcję około 150 g. Ziarna kawy rozkruszyć i dodać aromatyzowaną sól, wymieszać z oliwą z oliwek z dodatkiem pieprzu oraz odrobiną cukru. Rybę włożyć do przygotowanej marynaty na ok. 2 godziny.
Przygotować arkusz papieru do gotowania SAGA i ułożyć na nim filet Red Snappera, z papieru uformować sakiewkę, następnie wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 120°C na 20 minut.

Przygotować arkusz papieru do gotowania SAGA, ułożyć na nim czosnek, szparagi oraz groszek dodając masło, pesto, sól i pieprz. Z papieru uformować szczelnie zamkniętą sakiewkę, następnie wstawić ją do garnka z gotującą wodą na ok. 3 minuty.

Do gotowego puree z ziemniaków dodajemy masło i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Podczas podgrzewania często mieszamy.

Na arkuszu papieru do gotowania SAGA ułożyć namoczone wcześniej rydze, szalotkę i masło, doprawić je solą i pieprzem. Z papieru uformować łódkę i wstawić ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 140°C na około 15 minut.

Do garnka wlać wino oraz sok z cytryny i gotować do momentu odparowania połowy płynu, następnie dodać śmietanę i gotować na małym ogniu ok. 5 minut, całość doprawić solą, cukrem i zielonym pieprzem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij