Dania główne

Polędwiczka wieprzowa w sosie z plackami ziemniaczanymi
Składniki:

• Polędwiczka wieprzowa 1 szt.
• Sól, pieprz – do smaku
• Cebula duża 1 szt.
• Wino czerwone 50 ml
• Sos hiszpański 150 ml
• Śmietana 36% 40 ml
• Musztarda francuska 1 łyżka
• Masło 50 g
• Placki ziemniaczane 10 szt.
• Grzyby marynowane 1 słoik
• Śmietana kwaśna 80 ml
• Szczypior 1 łyżeczka

Jak to przygotować?

Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój w medaliony o grubości 2 cm. Dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i obsmaż z dwóch stron – nie dosmażaj! Mięso zdejmij z patelni, odstaw na bok, na tej samej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, podlej winem, zredukuj.

Następnie dodaj sos hiszpański, śmietanę 36% i musztardę francuską. Cały czas podgrzewając, dodaj zimne masło, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Polędwiczkę podaj z plackami ziemniaczanymi, marynowanymi grzybami i kwaśną śmietaną.

Udekoruj szczypiorkiem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij