Dania główne

Kaczka z buraczkami, sosem żurawinowym i zapiekanką gratin
Składniki:

• Kaczka pieczona mrożona 1 szt.
• Gratin ziemniaczane 2 szt.
• Buraczki tarte 1 szt.
• Sól, cukier, pieprz – do smaku
• Ocet biały winny 10 ml
• Masło 80 g
• Mąka pszenna 20 g
• Sos hiszpański 200 ml
• Żurawina w słoiku 1 szt.

Jak to przygotować?

Kaczkę wyciągnij z opakowania, przełóż na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 170oC na ok. 15-20 min. Gratin ziemniaczane również przełóż na blaszkę i umieść razem z kaczką w piekarniku.

Buraczki przełóż do rondelka, podlej wodą i zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Z 40 g masła i mąki przygotuj zasmażkę, którą następnie dodaj do buraczków.

Sos hiszpański zagotuj w rondelku, dodaj 2 łyżki żurawiny, dopraw do smaku, zredukuj, zblenduj. Dodaj 40 g zimne masło.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij