Udka z królika natrzyj solą i pieprzem, smaż na oleju, aż się mięso ładnie zarumieni. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Warzywa (odłóż 50 g cebuli i 1 ząbek czosnku) pokrój w grubą, równą kotkę, obsmaż na patelni, a następnie przełóż do naczynia z królikiem.
Zagotuj 200 ml białego wina z tymiankiem, zielem angielskim i liściem laurowym, dodaj śmietanę i 500 ml bulionu. Dopraw solą i pieprzem, zalej królika z warzywami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 140oC przez ok. 2 godz. Gdy królik będzie gotowy, przecedź przez sito, odłóż królika i warzywa. Czysty sos zredukuj o połowę.
Na oleju przesmaż 50 g cebuli i 1 ząbek czosnku. Dodaj kaszę i chwilę razem smaż. Podlej 100 ml wina i odparuj, następnie dolej 500 ml bulionu i gotuj do miękkości kaszy. Na koniec ściągnij kaszę z palnika i dodaj zimne masło. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj królika na kaszy z warzywami, całość polej sosem śmietanowym.