Dania główne

Porcja dla...
4-5
osób
Polędwiczki wieprzowe faszerowane białą kiełbasą i serami w sosie pieczarkowym
Składniki:

Mięso:
• Polędwiczka wieprzowa 800 g
• Sól, pieprz, tymianek – do smaku

Farsz:
• Kiełbasa biała parzona 200 g
• Cebula 1 szt.
• Olej 1 łyżka
• Mozzarella wiórki 80 g
• Ser gorgonzola 80 g 
• Ser koryciński swojski z pomidorami, bazylią i czosnkiem 80 g 
• Masło 50 g 
• Nać pietruszki 1 łyżka

Ziemniaki: 
• Ziemniaki młode 800 g 
• Sól, pieprz, przyprawa grillowa, rozmaryn, tymianek – do smaku 
• 3 ząbki czosnku 
• Olejdo smażenia

Sos: 
• Pieczarki 150 g 
• Boczek 50 g 
• Cebula 1 szt. 
• Czosnek 2 ząbki 
• Śmietana 300 ml 
• Sól, pieprz do smaku 
• Nać pietruszki 1 łyżka 
• Lubczyk świeży 1 łyżka

Kapusta z boczkiem: 
• Kapusta pekińska 1/3 szt. 
• Kapusta kiszona 200 g 
• Boczek 100 g 
• Cebula 1/2 szt.
• Olej 1 łyżka 
• Sól, pieprz, cukier, natka pietruszki, sok z cytryny – do smaku

Jak to przygotować?

Polędwiczkę oczyść z błon i osusz na ręczniku papierowym, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie cienkim i długim nożem zrób kieszonkę wzdłuż w samym środku polędwiczki.

Farsz:
Białą kiełbasę wyjmij z osłonki, pokrój na małą kostkę i wraz z posiekaną cebulą podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Schłodź. Na tarce (grube oczka) zetrzyj sery, dodaj masło i posiekaną pietruszkę, wymieszaj z mięsem. Tak przygotowanym farszem nadziej polędwiczkę i zwiń mięso mocno w folię aluminiową na kształt cukierka. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC w termoobiegu przez ok. 25 min.

Ziemniaki:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, po odcedzeniu przelej zimną wodą i przekrój na pół. Następnie podsmaż je na patelni z przyprawami, ziołami i czosnkiem. 

Sos:
Pieczarki pokrój w cząstki, podsmaż na patelni wraz z boczkiem pokrojonym w kostkę, posiekaną cebulą i czosnkiem. Podlej śmietaną, zredukuj i dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekaną natkę i lubczyk.

Kapusta:
Posiekaj kapustę pekińską, a kiszoną opłucz. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i olej, a następnie odciśniętą kapustę kiszoną. Podsmażaj wszystko razem przez 5 min. Dodaj kapustę pekińską, dopraw przyprawami, sokiem z cytryny i natką pietruszki.

Sposób podania:
Polędwiczkę odwiń z foli i przekrój na pół. Wyłóż na talerz z przysmażonymi ziemniakami, kapustą i sosem pieczarkowym.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij