Umyj i osusz mięso, mocno wygnieć. Przełóż do naczynia, w którym będzie się marynowało. Dodaj plastry obranej i pokrojonej cebuli. Składniki marynaty połącz ze sobą i podgrzej. Mięso zalej gorącą marynatą, dociśnij mięso talerzykiem tak, aby całe było zakryte marynatą. Schowaj do lodówki na 4-6 dni. Codziennie mięso przekręcaj, żeby zamarynowało się równomiernie. Po upływie tego czasu mięso wyjmij z marynaty, lekko opłucz, osusz, natrzyj solą.
Obsmaż ze wszystkich stron na smalcu, przełóż do naczynia do pieczenia. W rondlu rozpuść łyżkę smalcu, dodaj jałowiec. Przygotowanym tłuszczem polej mięso. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 160oC na 90-100 min., polewając od czasu do czasu marynatą z mięsa.
Przygotuj sos: w rondlu rozpuść smalec, dodaj mąkę i zrumień, ciągle mieszając. Do mąki i smalcu dodawaj sukcesywnie ciepły bulion, ciągle mieszając rózgą. Gotuj ok. 2-3 min. Dorzuć żurawinę, zagotuj. Dopraw do smaku cukrem.