Dania główne

Wieprzowina à la dzik
Składniki:

Mięso:
• Karkówka wieprzowa 1,5-2 kg
• Cebula duża 2 szt.
• Sól – według uznania
• Smalec 2 łyżki
• Jałowiec 1/2 łyżeczki

Marynata:
• Ocet winny 1/2 szklanki
• Białe wytrawne wino 1/2 szklanki
• Sok i skórka z 1/2 cytryny
• Cukier 1/2 łyżeczki
• Jałowiec 20 ziaren
• Pieprz ziarnisty 10 ziaren
• Ziele angielskie 10 ziaren
• Liść laurowy 10 szt.
• Goździk 3-4 szt.

Sos:
• Smalec 1 łyżka
• Mąka 1 łyżka
• Bulion 1 szklanka
• Żurawina 250 g
• Cukier 3 łyżeczki

Jak to przygotować?

Umyj i osusz mięso, mocno wygnieć. Przełóż do naczynia, w którym będzie się marynowało. Dodaj plastry obranej i pokrojonej cebuli. Składniki marynaty połącz ze sobą i podgrzej. Mięso zalej gorącą marynatą, dociśnij mięso talerzykiem tak, aby całe było zakryte marynatą. Schowaj do lodówki na 4-6 dni. Codziennie mięso przekręcaj, żeby zamarynowało się równomiernie. Po upływie tego czasu mięso wyjmij z marynaty, lekko opłucz, osusz, natrzyj solą.

Obsmaż ze wszystkich stron na smalcu, przełóż do naczynia do pieczenia. W rondlu rozpuść łyżkę smalcu, dodaj jałowiec. Przygotowanym tłuszczem polej mięso. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 160oC na 90-100 min., polewając od czasu do czasu marynatą z mięsa.

Przygotuj sos: w rondlu rozpuść smalec, dodaj mąkę i zrumień, ciągle mieszając. Do mąki i smalcu dodawaj sukcesywnie ciepły bulion, ciągle mieszając rózgą. Gotuj ok. 2-3 min. Dorzuć żurawinę, zagotuj. Dopraw do smaku cukrem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij