Dania główne

Porcja dla...
5-6
osób
Karkówka grillowana w sosie cebulowo-sojowym z pieczonym ziemniakiem i masłem czosnkowym
Składniki:

• Karkówka wieprzowa 900 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Mąka pszenna 100 g
• Cebula 300 g
• Olej 100 ml
• Sos sojowy 100 ml
• Ziemniaki 1 kg
• Masło 150 g
• Pietruszka mrożona 100 g
• Czosnek 3 ząbki

Jak to przygotować?

Karkówkę pokrój w plastry po ok. 150 g, rozklep na cienkie kotlety. Przypraw solą i pieprzem.

Kotlety obtocz w mące i obsmaż na patelni. Odłóż na talerz.

Przygotuj sos: cebulę pokrój w piórka, podsmaż na oleju i następnie podlej sosem sojowym. Przelej do rondla i ułóż na sosie obsmażoną wcześniej karkówkę. Duś razem przez ok. 45 min. na wolnym ogniu.

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj ze skórką. Po ugotowaniu ziemniaki pokrój w ćwiartki i ułóż na blaszce. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180oC przez ok. 5 min.

Przygotuj masło czosnkowe: masło utrzyj na jednolitą masę, dodaj pietruszkę, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz, wymieszaj.

Masło połóż na wcześniej upieczone ziemniaki.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij