Dania główne

Porcja dla...
4-5
osób
Burger drobiowo-wieprzowy zapiekany z ziemniakami i warzywami
Składniki:

• Ziemniaki 800 g
• Olej 2 łyżki
• Sól, pieprz, tymianek, papryka słodka – do smaku
• Masło 1 łyżka
• Mąka 1 łyżka
• Mleko 600 ml
• Gałka muszkatołowa – do smaku
• Cukier 1 łyżeczka
• Sok z 1/2 cytryny
• Żółtko 1 szt.
• Burger drobiowo-wieprzowy 500 g
• Mieszanka królewska 300 g
• Ser Emilgrana 5 łyżek
• Ser cheddar 10 plastrów
• Sałatka szwedzka premium 100 g

Jak to przygotować?

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i przestudź, a następnie pokrój w cząstki i podsmaż na oleju. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i papryką słodką.

Mieszankę królewską obgotuj w osolonym wrzątku ál dente.

Przygotuj beszamel: roztop masło w rondelku, dodaj mąkę i rózgą połącz składniki. Cały czas mieszając, dolewaj mleko małym strumieniem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, cukrem i sokiem z cytryny. Zdejmij z ognia, dodaj żółtko i rozprowadź je energicznie w sosie.

Burgery porozrywaj i wymieszaj z warzywami i ziemniakami. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej sosem beszamelowym, posyp tartym serem Emilgrana i połóż na wierzch ser cheddar. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC przez ok. 10-15 min., żeby ser zaczął się przypiekać.

Podaj z sałatką szwedzką.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij