Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i przestudź, a następnie pokrój w cząstki i podsmaż na oleju. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i papryką słodką.
Mieszankę królewską obgotuj w osolonym wrzątku ál dente.
Przygotuj beszamel: roztop masło w rondelku, dodaj mąkę i rózgą połącz składniki. Cały czas mieszając, dolewaj mleko małym strumieniem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, cukrem i sokiem z cytryny. Zdejmij z ognia, dodaj żółtko i rozprowadź je energicznie w sosie.
Burgery porozrywaj i wymieszaj z warzywami i ziemniakami. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej sosem beszamelowym, posyp tartym serem Emilgrana i połóż na wierzch ser cheddar. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC przez ok. 10-15 min., żeby ser zaczął się przypiekać.
Podaj z sałatką szwedzką.