Dania główne

Porcja dla...
4
osób
Stek z tuńczyka z purée i duszonymi warzywami w pomidorach
Składniki:

• Ziemniaki 600 g
• Masło 80 g
• Mleko 80 ml
• Sól, pieprz – do smaku
• Szczypior 1 pęczek
• Marchew 150 g
• Cebula 150 g
• Papryka czerwona 150 g
• Oliwa pomace 100 ml
• Przyprawy: czosnek granulowany, cukier, suszone zioła, np. oregano
• Pulpa pomidorowa 300 ml
• Stek z tuńczyka 4 szt.

Jak to przygotować?

Ziemniaki umyj dokładnie w zimnej wodzie. Gotuj w osolonej wodzie do miękkości przez ok. 20-30 min. Obierz i przetrzyj przez praskę do purée lub ugnieć dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj zimne masło i mleko. Przypraw solą, dodaj pokrojony szczypior.

Marchew, cebulę i paprykę pokrój w dość drobną, regularną kostkę i przesmaż na oliwie. Przypraw. Dodaj pulpę pomidorową i duś przez ok. 15 min.

Na patelni rozgrzej oliwę. Steki z tuńczyka przypraw solą oraz pieprzem. Rybę smaż przez ok. 2 min. z każdej strony.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij