Dania główne

Porcja dla...
4
osób
Risotto z owocami morza i szparagami
Składniki:

• Szalotka 50 g
• Oliwa pomace 100 ml
• Ryż arborio 400 g
• Bulion drobiowy lub warzywny ok. 300 ml
• Szparagi zielone 400 g
• Krewetka 31/40 250 g
• Mięso z małży 250 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Ser Emilgrana 100 g

Jak to przygotować?

Drobno posiekaj szalotkę i przesmaż na średnim ogniu na oliwie. Gdy się zeszkli, dodaj ryż i smaż przez kolejne 2 min. Podlej 1/3 części bulionu i gotuj na wolnym ogniu. W międzyczasie zblanszuj w osolonym wrzątku zielone szparagi – mniej więcej przez 45 sekund. Następnie schłodź je w zimnej wodzie i pokrój na mniejsze kawałki.

Krewetki oraz mięso z małży przesmaż na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj kolejną część bulionu do risotto i kontroluj stopień ugotowania ryżu – powinien być ál dente. Gdy ryż osiągnie już właściwą konsystencję, dodaj usmażone owoce morza oraz pokrojone na części szparagi. Gotuj razem przez ok. 20-30 sekund, na sam koniec dodaj tarty ser. Dopraw solą i pieprzem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij