• Szalotka 2 szt.
• Czosnek 2 ząbki
• Oliwa pomace 30 ml
• Ryż arborio 160 g
• Wino białe 200 ml
• Bulion warzywny 600 ml
• Masło 60 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Por 200 g
• Cebula dymka 1 mały pęczek
• Mięso kraba 200 g
osób
• Szalotka 2 szt.
• Czosnek 2 ząbki
• Oliwa pomace 30 ml
• Ryż arborio 160 g
• Wino białe 200 ml
• Bulion warzywny 600 ml
• Masło 60 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Por 200 g
• Cebula dymka 1 mały pęczek
• Mięso kraba 200 g
Na oliwie przesmaż szalotkę i czosnek pokrojony w kostkę. Dodaj ryż. Gdy ryż się zeszkli, całość chwilę smaż. Podlej 150 ml wina i odparuj. Ryż podlewaj stopniowo bulionem warzywnym. Gdy ryż już będzie gotowy, ściągnij z palnika i dodaj 30 g masła. Mieszaj, aż masło połączy się z płynem i powstanie kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej masło i przesmaż grubo pokrojony por, dymkę oraz kraba. Podlej 50 ml wina i odparuj. Dopraw solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż risotto, na wierzch ułóż smażonego kraba wraz z warzywami.