Dania główne

Porcja dla...
5
osób
Risotto szafranowe z grzybami leśnymi i serem Pecorino Romano
Składniki:

• Oliwa 25 ml
• Szalotka 1 szt.
• Czosnek w płatkach 1 łyżeczka
• Grzyby leśne miks 200 g
• Ryż arborio 300 g
• Bulion drobiowy 2 l
• Szafran 6-8 nitek
• Rozmaryn 2 gałązki
• Prosecco 70 ml
• Gruszka 2 szt.
• Masło 250 g
• Ser Pecorino Romano 50 g
• Sól, pieprz – do smaku

Jak to przygotować?

Rozgrzej oliwę w szerokim garnku i podsmaż na niej posiekaną szalotkę, czosnek i grzyby leśne (grzyby możesz pokroić na mniejsze kawałki). Dodaj ryż i podsmaż przez 1 min., cały czas mieszając. Następnie podlewaj stopniowo bulionem drobiowym (1 szklankę na 1 raz) i duś pod przykryciem – tą czynność powtarzaj aż do ugotowania ryżu. W tym czasie dodaj również nitki szafranu. Gdy ryż się ugotuje, dodaj posiekane igły świeżego rozmarynu, prosecco oraz pokrojoną w kostkę gruszkę. Duś przez 2 min., następnie dodaj zimne masło i na koniec starty ser Pecorino Romano. Dopraw do smaku.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij