Dania główne

Porcja dla...
5
osób
Trofie z szynką dojrzewającą i suszonymi pomidorami w pesto bazyliowym
Składniki:

• Masło 2 łyżki
• Szalotka 1 szt.
• Makaron trofie 500 g
• Szynka dojrzewająca 3 plastry
• Pomidory suszone 4 szt.
• Śmietanka 20% 300 ml
• Czosnek w płatkach 1 łyżeczka
• Sól, pieprz – do smaku
• Pesto bazyliowe 2 łyżki
• Ser Grana Padano 100 g

Jak to przygotować?

Na rozgrzanej, głębokiej patelni rozpuść masło. Dodaj posiekaną szalotkę i mrożony makaron trofie, delikatnie podsmaż. Dodaj pokrojoną w paseczki szynkę oraz pomidory suszone, dalej podsmażaj.

Dodaj śmietankę, czosnek w płatkach, pieprz i sól (z solą ostrożnie, bo szynka jest słona) oraz pesto bazyliowe. Zredukuj do uzyskania kremowego sosu – w tym czasie ugotuje się makaron. Na koniec dodaj tarty ser Grana Padano.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij