Dania główne

Porcja dla...
5
osób
Makaron tagliatelle z tuńczykiem i cukinią
Składniki:

• Makaron tagliatelle 400 g
• Tuńczyk stek 400 g
• Oliwa cytrynowa 3 łyżki
• Sól, pieprz – do smaku
• Oliwa bazyliowa 6 łyżek
• Masło 2 łyżki
• Szalotka 2 szt.
• Cukinia 1/2 szt.
• Pomidorki suszone 150 g
• Natka pietruszki 2 łyżki
• Bób 100 g
• Czosnek płatki 1 łyżeczka
• Anchois filety 6 szt.
• Bułka tarta – według uznania

Jak to przygotować?

Makaron tagliatelle ugotuj ál dente w osolonym wrzątku. Tuńczyka pokrój w paski 3 x 1 cm, skrop oliwą cytrynową, przypraw solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę bazyliową i dodaj masło. Podsmaż posiekaną szalotkę i cukinię pokrojoną w półksiężyce, dodaj zamarynowanego tuńczyka, pokrojone pomidorki, posiekaną natkę pietruszki i wyłuskany bób. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj delikatnie, doprawiając solą, pieprzem i płatkami czosnku. Jeżeli makaron będzie za suchy, dodaj oliwę z pomidorów. Podaj z pokrojonymi w kostkę anchois obtoczonymi w bułce tartej.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij