Dania główne

Noga z kaczki z jabłkami i czerwonym winem
Składniki:
  • 4 szt. nóg kaczych
  • 500 ml wina czerwonego Porto
  • 6 szt. jabłek typu szara reneta
  • 2 szt. marchwi
  • 1 szt. selera
  • 1 szt. czosnku
  • świeży rozmaryn
  • oliwa 
Jak to przygotować?

Nogi kacze oczyść, natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem.
Marchew i seler pokrój w paski, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, rozmaryn i dwa pokrojone w cząstki jabłka. Do warzyw dodaj nogi, skrop oliwą i zalej zredukowanym winem, odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin.
Wyjmij kaczkę z marynaty, wysusz i obsmaż na patelni. Na dno gęsiarki wyłóż odcedzone warzywa z marynaty, ułóż kaczkę, całość podlej winem i piecz pod przykryciem w 120ºC przez 1,5 h (co jakiś czas polewaj kaczkę powstałym sosem).
Po upływie czasu, ściągnij przykrywkę, dołóż resztę jabłek i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180ºC.
Przed podaniem z nóg kaczych usuń kości udowe.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij