Dania główne

Sos aglio e olio
Składniki:

• Natka pietruszki 80 g
• Czosnek 1 główka
• Papryczka chilli świeża 1 szt.
• Sól – do smaku
• Oliwa 100 ml
• Grana Padano 100 g

Jak to przygotować?

Natkę pietruszki posiekaj drobno, a czosnek i papryczkę chilli pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce lub w plasterki przy użyciu obieraczki do warzyw.

Oliwę przelej na patelnię, dorzuć czosnek i zacznij podgrzewać. Pilnuj, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, żeby nie spalić czosnku. Następnie dodaj papryczkę chilli (żeby było mniej ostre, pozbądź się pestek). Dopraw solą. Kiedy czosnek będzie miękki, dodaj ugotowany makaron i odrobinę wody z gotowania. Wszytko dokładnie połącz, dodaj wcześniej posiekaną natkę pietruszki. Wyłóż na talerz, posyp startym serem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij