Dania główne

Porcja dla...
10
osób
Poke bowl z grzybami i awokado
Składniki:

• Fasola edamame 500 g
• Broccoletti 10 szt.
• Cebula czerwona piklowana 200 g
• Grzyby shiitake piklowane 300 g
• Grzyby shimeji piklowane 200 g
• Cebulka prażona 100 g
• Burak 300 g
• Awokado 5 szt.
• Papryczka chilli chrupka 200 g
• Sezam prażony – do dekoracji
• Szczypior – do dressingu
• Papryczka chilli świeża – do dressingu

Jak to przygotować?

Zblanszuj fasolę edamame (ok. 4 min.) i broccoletti (ok. 2 min.). Do czerwonej cebuli, grzybów shiitake i shimeji przygotuj zalewę: 300 ml wody i 100 ml octu wlej do garnka i zagotuj. Pokrojone grzyby i cebulę zalej tak przygotowaną zalewą.

Buraka pokrojonego w kostkę podpiecz przez ok. 5 min. w 170oC. Po wystudzeniu obtocz w prażonym sezamie. Awokado obierz i pokrój w cienkie plastry.

Sposób podania:

Wszystkie składniki ułóż w misce. Jako dressing użyj chrupkiego chilli z dodatkiem świeżego chilli i szczypioru.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij