Dania główne

Porcja dla...
5
osób
Burger kaszubski z podwędzanym śledziem
Składniki:

• Bułka do hamburgerów 125 mm z sezamem Grano 5 szt.
• Serek naturalny Twój Smak Piątnica 300 g
• Śmietana kwaśna 18% Piątnica 3 łyżki
• Filety
• Sok z 1/2 cytryny
• Koper świeży 1 łyżka
• Szczypior 2 łyżki
• Tymianek świeży 3 gałązki
• Pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
• Rukola 100 g
• Sałatka szwedzka premium 150 g
• Pomidor 1 szt.
• Cebula czerwona 100 g
• Cebula biała 500 g
• Olej 2 łyżki
• Wino czerwone wytrawne 400 ml
• Miód wielokwiatowy 1 łyżka
• Ocet balsamiczny 2 łyżki
• Kora cynamonu 1 szt.
• Goździk 5 szt.
• Owoc jałowca 8 ziaren
• Powidła śliwkowe 1 łyżka
• Pieprz kolorowy młotkowany 1/2 łyżeczki

Jak to przygotować?

Cebulę białą pokrój w pióra i podsmaż na oleju. Zalej winem czerwonym i dodaj miód, ocet balsamiczny, korę cynamonu oraz w sitku goździki i rozgniecione ziarna jałowca. Duś na małym ogniu do całkowitego wyparowania wina.

Wyjmij sitko i korę cynamonu, a następnie dodaj powidła śliwkowe i pieprz młotkowany. Ostudź.

Bułkę przetnij na pół i włóż do tostera lub opiecz na suchej, rozgrzanej patelni. Serek Twój Smak połącz z 2 łyżkami śmietany, dodaj listki tymianku i posiekany szczypior, dopraw pieprzem cytrynowym.

Śledzia zgrilluj na patelni, ostudź i pokrój w dużą kostkę. Dodaj 1 łyżkę kwaśnej śmietany oraz posiekany koperek i sok z cytryny.

Na opieczoną bułkę nałóż doprawiony serek Twój Smak, śledzia, konfiturę z cebuli, sałatkę szwedzką, rukolę, pomidora i krążki cebuli czerwonej.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij