Dania główne

Burger Włoski
Składniki:

• Antrykot wołowy świeży 1 kg
• Pomidory 300 g
• Oliwa 40 ml
• Sól morska
• pieprz gruboziarnisty – do smaku
• Bazylia świeża 1 doniczka
• Salami picante spianata 250 g
• Burrata mrożona 2 szt
• Bułka hamburgerowa maślana 5 szt.
• Masło 80 g
• Sos bazyliowy 150 g
• Rukola 50 g
• Frytki proste świeże 12 mm – według preferencji

Jak to przygotować?

Antrykot wołowy zmiel na dużych oczkach i uformuj burgera. Pomidory sparz we wrzątku, następnie obierz ze skóry. Pokrój w grubą kostkę, usuwając gniazdo nasienne. Przełóż do miski, dopraw oliwą, solą morską, pieprzem gruboziarnistym i drobno posiekaną bazylią (opcjonalnie dodaj ząbek czosnku). Salami pokrój na cienkie plastry przy użyciu krajalnicy. Wyjmij burratę i odsącz na ręczniku papierowym.

 

Sposób podania:

Bułkę maślaną przyrumień na teflonowej patelni z odrobiną masła, następnie posmaruj spód sosem bazyliowym, dodaj rukolę. Wyłóż ugrillowanego wcześniej burgera i salami. Kolejno dodaj concasse z pomidorów, poszarpaną burratę, bazylię, a górną część bułki posmaruj sosem bazyliowym. Przygotuj frytki proste (sugerowana porcja – 100 g).

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij