Dania główne

Polędwiczka wieprzowa na purée z pasternaku z marchwią i sosem miodowo-truflowym
Składniki:
  • 700 g polędwiczki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • olej do marynaty
  • 1,5 g pieprzu młotkowanego
  • 500 g pasternaku 
  • 200 ml mleka 3,2% UHT
  • 200 g masła tradycyjnego DEBIC
  • 500 g marchwi żółtej
  • 100 ml nalewki pigwowej
  • 50 g cukru białego
  • 10 szt. marchwi mini
  • 150 ml sosu hiszpańskiego OSCAR
  • 50 g miodu z truflami MG TARTUFO
  • pieprz, sól do smaku
  • młode liście szpinaku, chipis warzywny do dekoracji
Jak to przygotować?

Zamarynowaną wcześniej w oleju z dodatkiem czosnku, rozmarynu i młotkowanego pieprzu polędwiczkę wieprzową zawijamy w folię spożywczą pakujemy próżniowo i gotujemy przez 40 minut w temperaturze 64°C. Przed podaniem polędwiczkę obsmażamy na patelni. 
Pasternak kroimy w kostkę, gotujemy z dodatkiem mleka, masła i soli. Miksujemy na gładką masę. 
Mini marchewki opalamy palnikiem, pakujemy próżniowo z dodatkiem masła i gotujemy ok. 5 minut we wrzątku. Po ugotowaniu marchewki wyjmujemy z woreczka i obsmażamy na maśle. 
Marchew żółtą obieramy i kroimy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło, pieczemy pod przykryciem przez 45 minut w temperaturze 150°C. Upieczoną marchew miksujemy z nalewką pigwową, cukrem i solą do uzyskania gładkiego musu.
W garnku sos hiszpański mieszamy z miodem truflowym, dodajemy sól i pieprz, sos zagęszczamy masłem. Na talerz nakładamy kolejno purée z pasternaku, mus z żółtej marchwi, mini marchewki oraz polędwiczkę wieprzową.
Danie dekorujemy płatkami młodego szpinaku i chipsem warzywnym. Kompozycję dopełniamy sosem miodowo-truflowym.  

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij