Dania główne

Duszone uda z królika w musztardzie Dijon z rozmarynem
Składniki:
  • 4 szt. ud z królika
  • 100 ml oleju rzepakowego RAPSO
  • 100 g musztardy Dijon BEAUFOR
  • 250 g cebuli białej
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 30 g soli w płatkach JOZO
  • 15 g pieprzu kolorowego młotkowanego PRYMAT
  • 500 ml wina białego ANANTO
  • 700 ml śmietany 34% YES CHEF
  • 120 g masła tradycyjnego DEBIC
  • 80 ml miodu pitnego
  • 50 g miodu wielokwiatowego
    SIMPLY SWEET

 

Jak to przygotować?

Uda z królika marynujemy w pokrojonej w piórka cebuli, soli, pieprzu, rozmarynie, musztardzie Dijon (80 g) i oleju przez minimum 6 godzin. Następnie zalewamy marynowane uda białym winem i śmietaną, foliujemy i pieczemy w temperaturze 140˚C przez około 3 godziny. Po wyjęciu z pieca sos przecedzamy i redukujemy, następnie wkręcamy zimne masło.

Uda przed podaniem smarujemy glazurą przygotowaną z miodu wielokwiatowego, miodu pitnego i musztardy (20 g), zapiekamy na patelni żeliwnej pod salamandrem do uzyskania złotego koloru. Sos podajemy osobno w sosjerce lub polewamy nim duszonego królika. Danie dekorujemy świeżymi gałązkami rozmarynu.

Do dań z królika świetnie pasują smażone kluski półfrancuskie oraz duszona marchew z imbirem i porem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij