Dania główne

Duszone uda z królika w musztardzie dijon z rozmarynem
Składniki:

• Uda z królika 4 szt.
• Olej rzepakowy Rapso 100 ml
• Musztarda dijon Beaufor 100 g
• Cebula biała 250 g
• Rozmaryn świeży 4 gałązki
• Sól w płatkach Jozo 30 g
• Pieprz kolorowy młotkowany Prymat 15 g
• Wino białe Ananto 500 ml
• Śmietana 34% Yes Chef 700 ml
• Masło tradycyjne Debic 120 g
• Miód pitny 80 ml
• Miód wielokwiatowy Simply Sweet 50 g

Jak to przygotować?

Uda z królika zamarynuj w pokrojonej w piórka cebuli, soli, pieprzu, rozmarynie, musztardzie dijon (80 g) i oleju przez min. 6 godz. Następnie zalej marynowane uda białym winem i śmietaną, zafoliuj i upiecz w temp. 140˚C przez ok. 3 godz. Po wyjęciu z pieca sos przecedź i zredukuj, następnie wkręć zimne masło.

Uda przed podaniem posmaruj glazurą przygotowaną z miodu wielokwiatowego, miodu pitnego i musztardy (20 g), zapiecz na patelni żeliwnej pod salamandrem do uzyskania złotego koloru. Sos podaj osobno w sosjerce lub polej nim duszonego królika. Danie udekoruj świeżymi gałązkami rozmarynu.

Do dań z królika świetnie pasują smażone kluski półfrancuskie oraz duszona marchew z imbirem i porem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij