Dania główne

Pieczony pstrąg łososiowy z cząstkami ziemniaczanymi
Składniki:

• Pstrąg łososiowy patroszony Zielenica 4 szt.
• Tymianek świeży 4 łodygi
• Masło tradycyjne Debic 150 g
• Cytryna 2 szt.
• Limonka 4 liście
• Kolendra świeża 4 gałązki
• Koper świeży 4 gałązki
• Rozmaryn świeży 3 gałązki
• Sól morska Prymat 15 g
• Pieprz kolorowy młotkowany Prymat 15 g
• Warzywa zielone, np. brokuły, zielona fasolka cięta, szparagi 450 g
• Cząstki ziemniaczane tradycyjne Farm Frites 480 g
• Sól - do smaku

Jak to przygotować?

Pstrąga opraw i oczyść, osusz na ręczniku papierowym. Przypraw sokiem z cytryny, solą morską i kolorowym pieprzem. Do oczyszczonego podbrzusza włóż świeże zioła, liść limonki i małe kawałki masła. Pstrąga zawiń w papier do pieczenia (w cukierek) i upiecz w temp. 190°C przez 16-18 min.

Cząstki ziemniaczane tradycyjne usmaż w temp. 175°C ok. 4-5 min.

Pieczonego pstrąga ułóż na gotowanych lub parowanych zielonych warzywach i podaj z cząstkami ziemniaczanymi. Danie polej palonym masłem, posyp siekanym świeżym rozmarynem oraz dodaj cząstki cytryny do samodzielnego wyciśnięcia. 

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij