Dania główne

Pieczony pstrąg łososiowy z cząstkami ziemniaczanymi
Składniki:
  • 4 pstrągi łososiowe patroszone ZIELENICA
  • 4 łodygi tymianku świeżego
  • 150 g masła tradycyjnego DEBIC
  • 2 cytryny
  • 4 liście limonki
  • 4 gałązki kolendry świeżej
  • 4 gałązki kopru świeżego
  • 3 gałązki rozmarynu świeżego
  • 15 g soli morskiej PRYMAT
  • 15 g pieprzu kolorowego młotkowanego PRYMAT
  • 450 g warzyw zielonych, np. brokułów, zielonej fasolki ciętej, szparagów zielonych
  • 480 g cząstek ziemniaczanych tradycyjnych FARM FRITES
  • Sól do smaku
Jak to przygotować?

Pstrąga oprawiamy i oczyszczamy, suszymy na ręczniku papierowym. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą morską i kolorowym pieprzem. Do oczyszczonego podbrzusza wkładamy świeże zioła, liść limonki i małe kawałki masła. Pstrąga zawijamy w papier do pieczenia (w cukierek) i pieczemy w temperaturze 190°C przez 16-18 minut.

Cząstki ziemniaczane tradycyjne smażymy w temperaturze 175°C ok. 4-5 min.

Pieczonego pstrąga układamy na gotowanych lub parowanych zielonych warzywach i podajemy z cząstkami ziemniaczanymi. Danie polewamy palonym masłem, posypujemy siekanym świeżym rozmarynem oraz dodajemy cząstki cytryny do samodzielnego wyciśnięcia. 

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij