Dania główne

Skoki królika z warzywami
Składniki:
  • uda z królika 4 szt.
  • musztarda dijon 100 g
  • olej YES CHEF 50 ml
  • tymianek świeży 60 g
  • białe wino ANANTO 200 ml
  • sól 20 g
  • masło tradycyjne DEBIC 120 g
  • pieprz kolorowy młotkowany
    PRYMAT 10 g
  • cebula biała 4 szt.
  • cukier CUKIER KRÓLEWSKI 40 g
  • marchew 4 szt.
  • tymianek suszony PRYMAT 20 g
  • sól morska PRYMAT 10g
  • oliwa EV chili OLLIO 10 ml
  • czosnek 2 główki
  • miód wielokwiatowy
    SIMPLY SWEET 60 g
  • ocet orzechowy BEAUFOR 30 ml
Jak to przygotować?

Uda królika marynujemy w musztardzie dijon, oleju, soli, pieprzu, tymianku oraz pokrojonej cebuli – 2 szt. (pozostałe 2 sztuki odłkładamy) i białym winie. Uda w marynacie pozostawiamy w lodówce na min. 6 godzin.

Uda królika przekładamy razem z marynatą do worka do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całość pieczemy w temperaturze 160˚C przez około 1h 20 minut.

Cebulę w łupinach kroimy na pół, obsypujemy cukrem i pieczemy w foli aluminiowej w temperaturze 170˚C przez około 15 minut.

Marchew myjemy, posypujemy solą, tymiankiem, skrapiamy oliwą chili, zawijamy w folię. Pieczemy w temperaturze 160˚C do miękkości (al dente). Po wyjęciu z pieca przesmażamy ją na miodzie z dodatkiem octu orzechowego.

Czosnek zasypujemy solą i pieczemy w temperaturze 150˚C do miękkości. Po upieczeniu wyciskamy z łupiny.

Upieczone udka królika wykładamy do dekoracyjnego garnka bądź innego naczynia, dodajemy do kompozycji marchew, cebulę w łupinie i czosnek. Dekorujemy całość gałązkami świeżego tymianku.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij