Dania główne

Skoki królika z warzywami
Składniki:


• Uda z królika 4 szt.
• Musztarda dijon 100 g
• Olej Yes Chef 50 ml
• Tymianek świeży 60 g
• Białe wino Ananto 200 ml
• Sól 20 g
• Masło tradycyjne Debic 120 g
• Pieprz kolorowy młotkowany Prymat 10 g
• Cebula biała 4 szt.
• Cukier Cukier Królewski 40 g
• Marchew 4 szt.
• Tymianek suszony Prymat 20 g
• Sól morska Prymat 10 g
• Oliwa extra virgin chili Ollio 10 ml
• Czosnek 2 główki
• Miód wielokwiatowy Simply Sweet 60 g
• Ocet orzechowy Beaufor 30 ml

Jak to przygotować?

Uda królika zamarynuj w musztardzie dijon, oleju, soli, pieprzu, tymianku oraz pokrojonej cebuli – 2 szt. (pozostałe 2 szt. odkładamy) i białym winie. Uda w marynacie pozostaw w lodówce na min. 6 godz.

Uda królika przełóż razem z marynatą do worka do pieczenia. Dodaj kawałki masła, całość upiecz w temp. 160˚C przez ok. 80 minut.

Cebulę w łupinach pokrój na pół, obsyp cukrem i upiecz w folii aluminiowej w temp. 170˚C przez ok. 15 min.

Marchew umyj, posyp solą, tymiankiem, skrop oliwą chili, zawiń w folię. Piecz w temp. 160˚C do miękkości (al dente). Po wyjęciu z pieca przesmaż ją na miodzie z dodatkiem octu orzechowego.

Czosnek zasyp solą i upiecz w temp. 150˚C do miękkości. Po upieczeniu wyciśnij z łupiny.

Sposób podania:
Upieczone udka królika wyłóż do dekoracyjnego garnka bądź innego naczynia, dodaj do kompozycji marchew, cebulę w łupinie i czosnek. Udekoruj całość gałązkami świeżego tymianku.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij