Dania główne

Homar kanadyjski z kremem z korzenia selera
Składniki:

Homar:

  • Homar kanadyjski 600/700 g 2 szt.
  • Cebula 30 g
  • Seler 30 g
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Sól 25 g
  • Woda 4 l
  • Pieprz, szczypta
  • Oliwa z oliwek extra virgin 200 ml
  • Koperek świeży 20 g 

Krem z korzenia selera:

  • Korzeń selera 500 g
  • Anyż gwiazdkowy 2 g
  • Woda 500 ml
  • Oliwa z oliwek 30 ml


Buraki:

  • Czerwone buraki lekko podgotowane 400 g
  • Kremowy serek Philadelphia 250 g

  • Miks mikroziół, koperek do dekoracji
Jak to przygotować?

Homar:
Przygotować wywar z cebuli, selera, liścia laurowego i soli. Do wrzącego wywaru włożyć homara i gotować przez ok. 7 min. Zdjąć pancerz  i przeciąć homara na pół, wrzucić na patelnię i smażyć na oliwie z solą, pieprzem i koperkiem.

Krem z korzenia selera:
Obrać korzeń selera i posiekać go na kawałki, ugotować w osolonej wodzie z anyżem gwiazdkowym. Odcedzić pozostawiając wodę z gotowania do wykorzystania przy przygotowaniu kremu. Ugotowany seler zblendować z oliwą, dodając trochę wody z gotowania.

Buraki:
Zetrzeć czerwone buraki, posiekać czosnek i przysmażyć wszystko na oliwie. Przyprawić do smaku. Zblendować składniki i po wystygnięciu dodać serek Philadelphia.

Wypełnić dno talerza kremem selerowym, dodać krem z buraków, ułożyć aromatyzowanego homara i przyprawić odrobiną oliwy z oliwek, koperkiem i czerwonymi kiełkami.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij