Dania główne

Pizza Gourmet
Składniki:

Ciasto:

  • Mąka jasna typ 00 Ischia* 500 g
  • Drożdże suche (zaczyn)* 30 g
  • Drożdże świeże 15 g
  • Woda ok. 350 ml
  • Sól 12 g

Sos:

  • Pomidory świeże 100 g
  • Sól 3 g
  • Oliwa z oliwek extra virgin 10 ml
  • Oregano suszone szczypta


Dodatki:

  • Pomidorki Pachino* 120 g
  • Ser Burrata* 300 g
  • Krewetki całe obrane rozmrożone 300 g
  • Szynka Parmeńska 60 g
  • Bazylia świeża 10 g
  • Pesto zielone 40 g
  • Oliwa z oliwek do doprawienia
  • Miks mikroziół do dekoracji

* Wkrótce w ofercie Bidfood Farutex.

Jak to przygotować?

Ciasto:
Wymieszać mąkę z drożdżami suchymi, drożdżami świeżymi rozrobionymi z odrobiną ciepłej wody, wodą i solą. Uformować ciasto w kształcie bochenka i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu podzielić na cztery kawałki, rozwałkować na pizze i ponownie zostawić do wyrośnięcia przez 1 godz. w temperaturze 30°C. Piec w piecu nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 7-8 min. Wyjąć z pieca.

Sos pomidorowy:
Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zblendować z dodatkiem soli, oliwy i suszonego oregano. Wciąż gorący, wyciągnięty z pieca placek pizzy posmarować tak przygotowanym sosem pomidorowym.

Dodatki:
Na pizzę nałożyć składniki: pomidorki Pachino (bez oliwy), ser Burrata, krewetki, szynkę parmeńską, bazylię, pesto oraz mikrozioła.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij