Dania główne

Pizza Gourmet
Składniki:

Ciasto:
• Mąka jasna typ 00 Ischia* 500 g
• Drożdże suche (zaczyn)* 30 g
• Drożdże świeże 15 g
• Woda ok. 350 ml
• Sól 12 g

Sos:
• Pomidory świeże 100 g
• Sól 3 g
• Oliwa z oliwek extra virgin 10 ml
• Oregano suszone szczypta

Dodatki:
• Pomidorki Pachino* 120 g
• Ser burrata* 300 g
• Krewetki całe obrane rozmrożone 300 g
• Szynka parmeńska 60 g
• Bazylia świeża 10 g
• Pesto zielone 40 g
• Oliwa z oliwek - do doprawienia
• Miks mikroziół - do dekoracji

* Wkrótce w ofercie Bidfood Farutex.

Jak to przygotować?

Ciasto:
Wymieszaj mąkę z drożdżami suchymi, drożdżami świeżymi rozrobionymi z odrobiną ciepłej wody, wodą i solą. Uformuj ciasto w kształcie bochenka i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu podziel na cztery kawałki, rozwałkuj na pizze i ponownie zostaw do wyrośnięcia przez 1 godz. w temp. 30°C. Piecz w piecu nagrzanym do temp. 200°C przez ok. 7-8 min. Wyjmij z pieca.

Sos pomidorowy:
Świeże pomidory sparz, obierz ze skórki, zblenduj z dodatkiem soli, oliwy i suszonego oregano. Wciąż gorący, wyciągnięty z pieca placek pizzy posmaruj tak przygotowanym sosem pomidorowym.

Dodatki:
Na pizzę nałóż składniki: pomidorki Pachino (bez oliwy), ser burrata, krewetki, szynkę parmeńską, bazylię, pesto oraz mikrozioła.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij