Dania główne

Wołowina z rozmarynem, placuszkami i białą kapustą
Składniki:

Mięso:
· Polędwica wołowa 700 g
· Oliwa z oliwek extra virgin 60 ml
· Sól morska 20 g
· Rozmaryn świeży, gałązka

Sos cebulowy:
· Czerwona cebula Tropea 200 g
· Masło 100 g
· Cukier 25 g
· Krem balsamiczny 30 g

Placuszki ziemniaczane:
· Ziemniaki 500 g
· Sól i pieprz do doprawienia
· Oliwa 40 ml

Kapusta:
· Biała kapusta 200 g
· Ocet jabłkowy 20 g
· Oliwa 40 ml

Dodatki:
· Rukola 30 g
· Oliwa z oliwek
· Rozmaryn świeży, gałązka

Jak to przygotować?

Mięso:
Doprawić wołowinę oliwą, solą. Przysmażyć na patelni, dorzucić świeży rozmaryn i pozostawić na 5 min..

Sos cebulowy:
Pokroić cebulę w drobne paseczki (julienne) i podsmażyć je na maśle z cukrem. Pod koniec smażenia dodawać powoli krem balsamiczny.

Ziemniaki:
Zetrzeć ziemniaki na tarce o drobnych oczkach, doprawić solą i pieprzem. Formować niewielkie placki i smażyć je na patelni z oliwą, by były chrupiące i złociste.

Kapusta:
Poszatkowaną na cienkie paski kapustę przyprawić octem jabłkowym i oliwą. 

Sposób podania:
Udekorować talerz kapustą, plackami z ziemniaków oraz sosem cebulowym. Nałożyć pokrojone mięso i polać salsą (zmiksować rukolę z oliwą z oliwek). Ozdobić świeżym rozmarynem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij