Dania główne

Wołowina z rozmarynem, placuszkami i białą kapustą
Składniki:

Mięso:
• Polędwica wołowa 700 g
• Oliwa z oliwek extra virgin 60 ml
• Sól morska 20 g
• Rozmaryn świeży 1 gałązka

Sos cebulowy:
• Czerwona cebula Tropea 200 g
• Masło 100 g
• Cukier 25 g
• Krem balsamiczny 30 g

Placuszki ziemniaczane:
• Ziemniaki 500 g
• Sól i pieprz - do doprawienia
• Oliwa 40 ml

Kapusta:
• Biała kapusta 200 g
• Ocet jabłkowy 20 g
• Oliwa 40 ml

Dodatki:
• Rukola 30 g
• Oliwa z oliwek - do smażenia
• Rozmaryn świeży 1 gałązka

Jak to przygotować?

Mięso:
Dopraw wołowinę oliwą, solą. Przysmaż na patelni, dorzuć świeży rozmaryn i pozostaw na 5 min..

Sos cebulowy:
Pokrój cebulę w drobne paseczki (julienne) i podsmaż je na maśle z cukrem. Pod koniec smażenia dolej delikatnie krem balsamiczny.

Ziemniaki:
Zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach, dopraw solą i pieprzem. Uformuj niewielkie placki i usmaż je na patelni z oliwą, by były chrupiące i złociste.

Kapusta:
Poszatkowaną na cienkie paski kapustę przypraw octem jabłkowym i oliwą. 

Sposób podania:
Udekoruj talerz kapustą, plackami z ziemniaków oraz sosem cebulowym. Nałóż pokrojone mięso i polej salsą (zmiksuj rukolę z oliwą z oliwek). Ozdób świeżym rozmarynem.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij