Dania główne

Burger z szarpaną wołowiną
Składniki:

• Łopatka wołowa 1 kg
• Ciabatta Inter Europol 4 szt.
• Cebula biała 2 szt.
• Czosnek 3 ząbki
• Kolendra świeża - do smaku
• Syrop klonowy 100 ml
• Przecier pomidorowy 500 ml
• Sos sojowy Kikkoman 50 ml
• Rozmaryn świeży 1 gałązka
• Oliwa  - do doprawienia
• Sól, pieprz - do smaku
• Cebula czerwona 1 szt.
• Sos Barbeque Horeca Aroma Premium 100 ml
• Papryka wędzona - do doprawienia
• Papryka ostra  - do doprawienia
• Cytryna - do doprawienia
• Majonez - do smaku
• Sałata lolo bionda - do smaku
• Frytki Farm Frites - do smaku

Jak to przygotować?

Mięso dopraw solą, pieprzem i obsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Po zdjęciu mięsa na patelni przesmaż pokrojoną w pióra cebulę i siekany czosnek, dorzuć gałązkę rozmarynu i zalej wszystko przecierem pomidorowym, sosem barbeque i sojowym. Całość wymieszaj, dopraw papryką wędzoną i ostrą, zagotuj.

Nagrzej piec do temp. 140ºC. Z folii aluminiowej uformuj sakiewkę, włóż do niej mięso wraz z sosem z patelni. Całość piecz przez 3,5 godz, po tym czasie wystaw mięso i poszarp je na drobne kawałki. Sosu pieczeniowego użyj w roli przyprawy do mięsa.

Ciabattę przetnij na pół i zgrilluj.

Czerwoną cebulę pokrój w piórka, świeżą kolendrę posiekaj, dodaj oliwę, sok z cytryny i całość wymieszaj.

Ciabattę wypełnij kolejno: sałatą, mięsem, sosem pieczeniowym i majonezem. Na wierzchu ułóż sałatkę z cebuli i kolendry.

Burgera podaj z frytkami, np. belgijskimi.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij