Dania główne

Burger z szarpaną wołowiną
Składniki:
  • Łopatka wołowa 1 kg
  • Ciabatta INTER EUROPOL 4 szt.
  • Cebula biała 2 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Kolendra świeża
  • Syrop klonowy 100 ml
  • Przecier pomidorowy 500 ml
  • Sos sojowy KIKKOMAN 50 ml
  • Rozmaryn świeży, gałązka
  • Oliwa
  • Sól, pieprz
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Sos Barbeque
    HORECA AROMA PREMIUM 100 ml
  • Papryka wędzona
  • Papryka ostra
  • Cytryna
  • Majonez  
  • Sałata lolo bionda
  • Frytki FARM FRITES

 

Jak to przygotować?

Mięso doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Po zdjęciu mięsa
z patelni, przesmażamy na niej pokrojoną w pióra cebulę i siekany czosnek, dorzucamy gałązkę rozmarynu i zalewamy wszystko przecierem pomidorowym, sosem barbeque i sojowym. Całość mieszamy i doprawiamy papryką wędzoną i ostrą, po czym zagotowujemy.

Nastawiamy piec na 140ºC. Z folii aluminiowej formujemy sakiewkę, do której wkładamy mięso wraz z sosem z patelni. Całość pieczemy przez 3,5 godziny, po tym czasie wystawiamy mięso i szarpiemy je na drobne kawałki. Sos pieczeniowy używamy jako przyprawę do mięsa.

Ciabattę przecinamy na pół i grillujemy.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka, świeżą kolendrę siekamy, dodajemy oliwę, sok z cytryny, całość mieszamy.

Ciabattę wypełniamy kolejno: sałatą, mięsem, sosem pieczeniowym i majonezem. Na wierzchu układamy sałatkę z cebuli i kolendry.

Burgera podajemy z frytkami, np. belgijskimi.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij