Desery

Biszkopt z orzechów laskowych z liofilizowanymi malinami i polewą z grzańca
Składniki:

Ciasto orzechowa:
• Mąka z orzechów laskowych 62 g
• Mąka pszenna 100 g
• Proszek do pieczenia 7,6 g
• Sól 3 g
• Białko ziemniaczane Solegraells 8 g
• Woda mineralna 125 ml
• Olej słonecznikowy 68 ml
• Przyprawa garam masala 1 szczypta
• Cukier 80 g

Sos winny:
• Czerwone wino 500 ml
• Laska cynamonowa 1 szt.
• Goździki 2 szt.
• Cukier brązowy 150 g
• Jabłko Golden 1 szt.
• Gruszka Konferencja 1 szt.
• Xantana 0,3 g

• Maliny liofilizowane Lyo Raspberry 30 g
• Wegańskie lody waniliowe 4 gałki

Jak to przygotować?

Ciasto:
Suche składniki (mąkę pszenną, mąkę z orzechów laskowych, sól, proszek do pieczenia) oraz przyprawę garam masala wymieszaj w misce. Białko ziemniaczane połącz z wodą i cukrem. Używając malaksera Kitchenaid, nadaj mieszance konsystencji bezy. Ubitą pianę połącz z suchymi składnikami, delikatnie dolewając olej słonecznikowy. Ciasto orzechowe przenieś do formy o wymiarach 24 x 24 cm. Upiecz w temp. 185℃ przez ok. 20 min.

Sos winny:
Wymieszaj wino z cynamonem, goździkami, brązowym cukrem, pokrojonym jabłkiem i gruszką. Ciągle mieszając, gotuj do momentu, aż alkohol wyparuje, a sos zyska słodki, aromatyczny smak. Odcedź wszystkie cząstki stałe. Dodaj Xantanę, wymieszaj i ponownie odcedź, polewając sosem pokrojone ciasto.

Sposób podania:
Podaj z liofilizowanymi malinami i wegańskimi lodami waniliowymi.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij