W rondlu zagrzej syrop klonowy, dodaj śliwki pokrojone w ćwiartki (pozostaw 5 śliwek do kiszenia), całość skarmelizuj, dodaj przyprawy (anyż, cynamon, goździki, kardamon). Dolej wino czerwone, odparuj, a następnie dolej wodę. Całość gotuj przez ok. 30 min. na małym ogniu. Z rondla wyciągnij przyprawy i całość zmiksuj w Thermomixie. Przecedź przez sito. Zupę wlej do syfonu (z dwoma nabojami).
5 śliwek pokrój na połówki, wyciągnij pestki. Zalej letnią wodą do zakrycia śliwek, dodaj 1 łyżeczkę soli i pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 dni.
Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i aromatem wędzarniczym.
Sposób podania:
Na talerz wylej zupę, udekoruj kiszoną śliwką, musem z mascarpone, kwiatami jadalnymi i ciastkiem owsianym.