Desery

Śnieżki z musem z czarnej porzeczki
Składniki:

Mus z białego sera:
• Biały ser gładki 200 g
• Cukier 60 g
• Woda 20 ml
• Żółtka jaj 36 g
• Żelatyna 20 g
• Śmietanka 36% 240 g

Mus z czarnej porzeczki:
• Purée z czarnej porzeczki Ponthier 200 g
• Purée z maliny Ponthier 100 g
• Cukier 100 g (1)
• Woda 30 ml
• Cukier 50 g (2)
• Agar 5 g
• Żelatyna 6 g

Kruche ciasto:
• Masło 450 g
• Cukier 240 g
• Sól 6 g
• Mąka krupczatka 630 g
• Mąka żytnia 90 g
• Cukier drobny 30 g
• Proszek do pieczenia 15 g
• Cukier waniliowy 3 g

Jak to przygotować?

Mus z białego sera:
Ubij żółtka jaj z pomocą trzepaczki, dodaj cukier i wodę, podgrzej całość do temp. 121℃. Dodaj namoczoną żelatynę. Gdy całość wystygnie, dodaj ser i śmietankę, wymieszaj.

Mus z czarnej porzeczki:
Purée owocowe wymieszaj z cukrem (1) i wodą, podgrzej do temp. 40℃. Dodaj kolejną porcję cukru (2) i agar, zmiksuj całość. Zagotuj. Po zdjęciu z ognia dodaj namoczoną żelatynę.

Kruche ciasto:
W elektrycznym mikserze ubij masło. Dodaj cukier, sól, drobny cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodaj mąki i proszek do pieczenia.

Sposób podania:
Foremki wypełnij kruchym ciastem. Piecz przez 20 min. w temp. 150℃. Rozpuść białą czekoladę. Czekoladę i mus z białego sera umieść w formach o kształcie półkuli, schłodź w zamrażarce przez 2 godz. W czekoladowych półkulach umieść kruche ciasto, a następnie wykonaj małą dziurkę w dnie za pomocą wstępnie ogrzanej dyszy. Włóż mały korek. Wlej mus z czarnej porzeczki, przykryj półkolistą sferą z białego sera. Użyj białego zamszu w sprayu. Na wierzchu ułóż cukrowe płatki śniegu. Serwuj bezzwłocznie.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij