Mus z białego sera:
Ubij żółtka jaj z pomocą trzepaczki, dodaj cukier i wodę, podgrzej całość do temp. 121℃. Dodaj namoczoną żelatynę. Gdy całość wystygnie, dodaj ser i śmietankę, wymieszaj.
Mus z czarnej porzeczki:
Purée owocowe wymieszaj z cukrem (1) i wodą, podgrzej do temp. 40℃. Dodaj kolejną porcję cukru (2) i agar, zmiksuj całość. Zagotuj. Po zdjęciu z ognia dodaj namoczoną żelatynę.
Kruche ciasto:
W elektrycznym mikserze ubij masło. Dodaj cukier, sól, drobny cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodaj mąki i proszek do pieczenia.
Sposób podania:
Foremki wypełnij kruchym ciastem. Piecz przez 20 min. w temp. 150℃. Rozpuść białą czekoladę. Czekoladę i mus z białego sera umieść w formach o kształcie półkuli, schłodź w zamrażarce przez 2 godz. W czekoladowych półkulach umieść kruche ciasto, a następnie wykonaj małą dziurkę w dnie za pomocą wstępnie ogrzanej dyszy. Włóż mały korek. Wlej mus z czarnej porzeczki, przykryj półkolistą sferą z białego sera. Użyj białego zamszu w sprayu. Na wierzchu ułóż cukrowe płatki śniegu. Serwuj bezzwłocznie.