Desery

Mus czekoladowo-orzechowy z sosem malinowym
Składniki:

Mus czekoladowy:
• Śmietana 30% 220 g
• Sanett Dreidoppel 45 g
• Czekolada deserowa Barima Artisanal 56% 220 g
• Śmietana ubita 35% 700 g
• Pasta z orzecha włoskiego Dreidoppel 35 g

Kruchy spód:
• Czekolada deserowa 72% Barima Artisanal 150 g
• Masło 100 g
• Pasta z orzecha laskowego 100% Barima Artisanal 100 g
• Prażynki Royal Barima Artisanal 150 g

Sos malinowy z miętą:
• Malina mrożona 1 kg
• Cukier kryształ 200 g
• Pasta miętowa Dreidoppel 12 g

Żelka malinowa:
• Purée malinowe 200 g
• Sanett Dreidoppel 100 g

Gąbka biszkoptowa:
• Białko jaja 60 g
• Jajo 1 szt.
• Mąka pszenna 20 g
• Cukier kryształ 50 g
• Pasta z czarnego bzu Dreidoppel 10 g

Jak to przygotować?

Mus czekoladowy:
Zagotuj śmietanę z Sanettem i połącz rozpuszczoną czekoladę, tworząc ganache. Do ganache dodaj pastę orzech laskowy,  ubitą śmietanę i delikatnie zamieszaj.

Kruchy spód:
Rozpuść czekoladę z masłem, dodaj pastę orzechową i prażynki, wymieszaj. Uformuj cienkie spody i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Sos malinowy z miętą:
Gotuj malinę z cukrem na małym ogniu do rozpadnięcia się owoców. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Dodaj pastę miętową, odstaw do wystygnięcia.

Żelka malinowa:
Podgrzej purée i rozpuść w nim Sanett. Przelej do formy i zamroź.

Gąbka biszkoptowa:
Wszystkie składniki zmiksuj, przecedź przez sito i wlej do syfonu. Napełnij kubek papierowy do 1/3 objętości i włóż do mikrofalówki na 50 sekund. Gotową gąbkę wyciągnij z kubka po wystygnięciu.

Sposób podania:
Wlej do połowy formy mus czekoladowo-orzechowy, włóż żelkę malinową, a następnie dopełnij formę musem. Na koniec włóż kruchy spód i zamroź. Zamrożone ciastka pokryj deserową polewą nabłyszczającą Barima. Używając sosu malinowego, gąbki biszkoptowej, figi oraz czekoladowych dekoracji Barbara Decor, skomponuj deser na talerzu.

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij